I mama i tele su dobro, no mladunče teže ustaje na noge. Troje ljudi, dva puta dnevno pomažu mu u ustajanju.

Prije nekoliko dana na obiteljskoj farmi Coombs u Bridgwateru u Velikoj Britaniji krava je otelila tele teško čak 105 kilograma. Dakle, dobrih 60 više od prosječnog pasmine holstein, piše Farmers weekly.

Na njega se i dalje budno motri, a na svijet je došlo uz pomoć veterinara i farmera koji su kravu otelili na carski rez. Obje životinje su dobro iako mladunče teže ustaje na noge. "Potrebno je troje ljudi da mu pomognu u tome i to barem dva puta dnevno", pojašnjava vlasnik.

Iako je prošlo samo 10-ak dana od očekivanog datuma teljenja, tele je bilo dvostruko teže od prosječnog na toj farmi koja broji 420 muznih krava koje prosječno daju 10.500 litara mlijeka dnevno.

Prema izvještaju, veterinar je bio zaprepašten neobičnom težinom, a između njegova dolaska i šivanja reza prošla su dva sata. "Došao je u 17 sati kako bi obavio operaciju, a u 19 je krava bila zašivena", napomenuo je vlasnik pohvalivši ga da je dobro obavio posao.

Bik nazvan Alta Top Shot koji je oplodio kravu otac je već 30 teladi na toj farmi. Prema riječima ovog stočara, sva teljenja ondje su tekla bez problema, a oba su roditelja prosječne težine. 

Ovo su tele nazvali Jumbo, a farmer ga namjerava zadržati.

agroklub.ba