Festival domaćih rakija, "Zlatni čokanj", održaće se u subotu, 13. februara 2021. godine, u Sokolskom domu - Staro pozorište, u Zenici, sa početkom u 15 sati.

Organizacioni odbor Festivala domaćih rakija "Zlatni čokanj" objavio je Javni poziv za proizvođače domaćih prirodnih rakija za učešće na takmičenju u kvalitetu i predstavljanju svojih proizvoda, stoji na zvaničnoj Facebook stranici "Zlatnog čokanja", iz Zenice.
Navedena manifestacija će se održati u subotu, 13. februara 2021. godine, u Sokolskom domu - Staro pozorište, u Zenici, sa početkom u 15 sati.
Kako navode organizatori, proizvođači se predstavljaju u sljedećim kategrijama: šljiva, jabuka, kruška, dunja i druge voćne rakije, kao i likeri.
Kako se prijaviti ?
Svoje uzroke možete i lično dostaviti, u prostorije HKD Napredak Zenica, svakim radnim danom od 9 do 13 sati ili poštom na adresu: HKD Napredak Zenica, ulica: Branilaca Bosne 2, 72000 Zenica.
Rok za prijavu izlagača i uzoroka je 01. februar ove godine dok cijena za kotizaciju, po uzorku iznosi 10 KM.
"Uzorak je potrebno dostaviti u prozirnoj boci, u minimalnoj količini od 0,5 l uz potrebne podatke, odnosno, vrsta voćne rakije, jačina do 45 stepeni, godina proizvodnje, ime i prezime, mjesto, ulica i broj, telefon i mail adresu", stoji u ovom pozivu.
Za kvalitetnu rakiju, aparat mora biti čist
Predjsednik žirija je stručnjak za jaka alkoholna pića, Profesor doktor Ninoslav Nikčević sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.
Kako smo ranije pisali, jedan od uvjeta za dobivanje kvalitetnih destilata je održavanje aparata uvijek u čistom stanju.
Za vrijeme pečenja rakije talože se tvari masne i voštane prirode na zidovima samog kazana, na kapak, parovodnu pa čak i u cijevima kondenzatora ili tabarke. Zbog toga ga prije spremanja treba dobro očistiti.
Ivana Živanić AGROCLUB.BA
