Poslovica kaze:“ Tko drži do zdravlja, taj jede kupus.“
S obziromda je sezona kupusa, te živimo u regiji gdje se uzgaja i u većim količinama konzumira, pitam se da li smo svjesni koliko je zdrav za naš organizam. Redovnim unošenjem kupusa u organizam čuvamo svoje zdravlje: štiti od raka, liječi upale, pomaže pri mršavljenju, regulira probavu.
Od davnina se kupus koristi za liječenje raznih oboljenja, a najčešće za obloge, u nastavku navodimo 6 zdravstvenih dobrobiti kupusa:
- Kupus prava hrana za mozak: Vitaminom K poboljšava mentalne funkcije i koncentraciju, te spriječava uništavanje živaca.
- Sadrži mineral koji uljepšava: Kupus pomaže osušiti masnu kožu,te pomažekod akni.
- Pomaže kod detoksikacije: Zbog vitamina C i sumpora, konzumiranjem kupusa pomaže kod detoksikacije odslobodnih radikala i mokraćne kiseline, što je glavni uzrok artritisa, reume, kao i bolesti kože.
- Spriječava podizanje visokog tlaka: Dobar izvor karbohidrata, koji usporavaju ispuštanje šečera u krv tokom probave.
- Pomaže kod glavobolje: Način primjene:u gazu staviti smrskan list kupusa i staviti na čelo. Jednostavno, a djelotvorno. Pokušajte.
- Protuupalna svojstva kupusa: U kupususe nalazi glutamin, zbog kojeg konzumiranjem kupusa može ublažitiupale i iritacije, te smanjiti alergije, bolove u zglobovima.