Naime, riječ je o Udruženju teatara mladih „Česta“ Gornji Vakuf-Uskoplje, koji kroz ovaj projekat pokušava okupiti djecu sa područja cijele općine kako bi kroz učenje stekli nova prijateljstva i upoznali međusobne različitosti.

Škola glume je projekt koji pohađa četrdesetero djece podijeljenih u dvije kategorije od 7 do 12 godina i od 13 do 18 godina. Kako je najavljivano prije početka, projekat je zamišljen kao škola glume namijenjena svoj djeci Gornjeg Vakufa - Uskoplja bez ikakvog gledanja na nacionalni predznak. Rame uz rame,  djeca su došla, ne zbog svog imena, već zbog želje i potrebe da učestvuju u nečemu prelijepom, plemenitom i, nadasve, važnom. Voditelj programa je diplomirani glumac iz Viteza Marko Mirković.
Predsjednik upravnog odbora Teatra mladih „Česta“ Gornji Vakuf-Uskoplje, Feđa Gudić, ističe da je ovo samo jedan u nizu projekata koji rade, pored škole glume ovi kulturni radnici su u saradnji sa Studio Art iz Zenice.  Ovaj teatar je dio projekta “Teatar na trgu” koji će biti organizovan u četiri grada i to Zenica, Novi Travnik, Busovača i Gornji Vakuf-Uskoplje. Mentor za Gornji Vakuf-Uskoplje je Senad Milanović, diplomirani glumac i dramski pedagog. Ako je suditi po prvom susretu, bit će ovo jedan veoma veseo, radostan, i emotivan projekt. Ako je suditi po sjaju u očima pristiglih mališana, bit će ovo jedan neprocjenjiv projekt. A, ako je tačna ona da ‘budućnost pripada mladim naraštajima’, onda je ovo put za koji treba da se borimo, moramo se pobrinuti da ta budućnost bude lijepa, plemenita, i skrojena po mjeri čovjeka.  Kada se iz male sale prolomi prvi smijeh, sve se unaprijed zna. Djeca, dobra zabava, smijeh, bez podjela kojima smo svakodnevno okruženi. Ovo je lijep projekat za djecu i mlade u Gornjem Vakufu - Uskoplju. Cilj je da se djeci omoguće raznovrsne mogućnosti, a sve da mladi ostaju ovdje. Moramo raditi na tome da naš Gornji Vakuf - Uskoplje bude ljepše mjesto za življenje.
Premijera predstave planirana je u junu mjesecu.