Inače Svjetski dan pošte, 9. oktobar obiježava se svake godine kao dan osnivanja Svjetskog poštanskog saveza (UPU), jedne od najstarijih međunarodnih organizacija. 

Bosna i Hercegovina, kao jedna od 192 države članice Svjetskog poštanskog saveza, svake godine obilježava taj dan ukazujući na važnost poštanskih i drugih usluga u BiH i šire. 
BH Pošta je Svjetski dan pošte obilježila posjetom školama u BiH kroz jedan školski sat. U sklopu ovakvog programa predviđene su aktivnosti pod nazivom Dani otvorenih vrata "JP BIH BOŠTA" . Data je mogućnost učenicima osnovnih škola da uz pratnju nastavnika posjete pošte širom BiH. 
Pošta 70240 Gornji Vakuf - Uskoplje posjetili su učenici 2 odjeljenja, trećeg razreda OŠ  GVU sa svojim učiteljicama. Dženana Hasić, iz Centra pošte Travnik upoznala je učenike sa tehnologijom rada, uslugama koje nudi BH Pošta, sa Filatelijeom, radom dostavljača, čitavim procesom usluga od prijema do uručenja pošiljke. Djeca su imala priliku da pošalju razglednice nekom svom i na taj način učestvuju u pružanju tih usluga. U Gornjem Vakufu - Uskoplju, djeca su pokazala odlično znanje o pošti i uslugama. Nakon predavanja počastili su se sokom i slatkišima. Sretni i zadovoljni su otišli iz pošte uz obećanje da će rado doći i iduće godine.
Posjete ovog tipa su vrlo bitne za odgojno - obrazovni proces, pogotovo za djecu sa poteškoćama u razvoju, jer imaju priliku da vide stvari o kojima su učili.