Sport u Bosni i Hercegovini zaista je tragikomična disciplina. Svako ko barem malo detaljnije prati dešavanja u našem sportu vrlo brzo postane svjestan da svaki vanserijski uspjeh, bilo u individualnom ili kolektivnom smislu, gotovo po pravilu bude popraćen neuspjehom jednakog ili čak većeg intenziteta.

Gotovo da nema uspješnog sportskog kolektiva sa historijskim značajem za naš sport da više puta nije bio pred gašenjem, a posljednji klub koji je doveden u takvu situaciju  je i  NK Iskra iz Bugojna.

NK Iskra je pred gašenjem. Iako dugogodišnji zaštitni znak i jedna od rijetkih svijetlih tačaka u ovoj opštini na njihove probleme se malo ko obazire, NK Iskra je na "infuziji"  i niko u ovom trenutku ne može garantovati  razvoj  i  njegovu budućnost.

Bez podrške privrednih subjekata, bez pomoći drugih struktura, bez normalnih uslova za odigravanje utakmica, mi ovog puta, u ime ovog genijalnog kluba, genijalnih momaka, u ime NK Iskra pozivamo  sve one koji su u mogućnosti da pomognu klubu, koji je u svojoj ne tako davnoj historiji gradu Bugojno dao mnogo radosti i sreće svojim sjajnim nastupima. Bez podrške i pomoći u najtežim trenucima egzistencija kluba je dovedena pod znak pitanja.

Ovi momci ovdje po ko zna koji put dokazuju  koliko vole svoj  klub i koliko vole ovaj grad, odlučili su da  odigraju  utakmicu  sa FK Vlašić i tako izbjegnu isključenje u niži rang. Oni ne žele da se to desi i da to dozvole. Bez dana treninga nogometaši Iskre su slavili 2:0 te ispisali još jednu nevjerovatnu priču.

Ovo je možda  i posljednja šansa za  rukovodstvo NK Iskre  ali i za privatnike iz ove opštine da pruže pomoć za kojom vape ovi momci. Oni sada pokušavaju spasiti klub od gašenja, spašavaju njegovu bogatu historiju i činjenicu da  su oni zaštitni znak  opštine Bugojno.  Ako se ništa ne učini to će biti ogromna šteta jer su ovom pobjedom  ispisali još  jednu od najljepših fudbalskih priča, ali se pokazalo da klub ne može biti na plećima samo jednog čovjeka.

Pored svih problema i nedaća, ova ekipa je karakterna i ekipa koja ima jedan jak timski duh. Jaki su u glavi i veliki su prijatelji i ovom prilikom ih samo možemo  pohvaliti za sve što su uradili. Ovi momci zaslužuju puno bolji status od našeg kluba. To može shvatiti kako ko hoće, ali  ne smijemo dozvoliti da dotaknu dno.  Umjesto da cijeli grad i regija slavi  pobjedu i očekuje sljedeću, primorani smo pričati o  gašenju kluba. Apelujemo  na Grad i na sve ljude da se trznu.

Svaki put kada neki domaći klub doživi svojevrsni krah, sve je manje onih koje takve informacije uznemire, a samim tim, sve je manje i onih koji imaju dovoljno volje, ali i dovoljno sposobnosti, da klubove koji su upali u probleme pokušaju spasiti.

Momci NK Iskra  odigrali su iznad očekivanja i pomogli da se spase isključenja u niži rang, ali ne treba da dožive gašenje i kraj. Kad bi  samo  dobili podrške  onoliko koliko  igraju i trude se  gdje bi  im  bio kraj.

Zlatni momci, ponos  Bugojna  –   treba da bude jedini  nazivi koji  čujemo  svaki dan!