Selekcija kojom "komanduje Vedran Bosnić danas je u kvalifikacija za Eurobasket, u kojima je već osigurala plasman na završnu smotru, izborila još jednu pobjedu, četvrtu u ovom ciklusu.

Muška košarkaška reprezentacija BiH je odličnom igrom zabilježila novu pobjedu u kvalifikacijama za Eurobasket, i to protiv Grčke.

I pored svih problema sa ozljedama i izostancima naši košarkaši su od prve minute pokazali karakter i ostvarili visoku pobjedu 84 :69

Odlično Zmajevi otvaraju susret, trojkom Penave bilježe prednost od 9:5, a zatim nastavljaju dizati razliku (17:10, 23:14), da bi zakucavanjem Kamenjaša “pobjegli” na dvocifrenu prednost od 25:14. Prvu četvrtinu naši reprezentativci zaključuju rezultatom 26:18.

U istom ritmu nastavljaju u drugoj dionici, a trojkom Sulejmanovića podižu razliku na 13 poena (36:23) u 13. minuti. Ipak, uslijedio je pad u igri bh. tima, što Grci kažnjavaju i prilaze na 39:35.

Srećom, brzo Zmajevi ponovo uspostavljaju kontrolu nad utakmicom, poenima Lazića i Sulejmanovića vraćaju pristojno vodstvo od 49:37 na kraju prvog poluvremena.

Nakon  odmora uslijedila je  energična i borbena igra reprezentacije BiH. Kada je još Kamenjaš efektno zakucao preko Katsivelisa za 72:52, šest minuta prije kraja, bilo je potpuno jasno da ćemo doći do historijskog trijumfa jer ovo je prva naša pobjeda nad Grcima.

Najefikasniji u bh. timu bili su Emir Sulejmanović (23 poena, 13 skokova) i Kenan Kamenjaš (16 poena), a kod Grka Vassilis Kavvadas (16).

Plasman na ecropsko smo ranije izborili a, ovom pobjedom je ujedno naša reprezentacija osigurala prvo mjesto u grupi H te samim tim i povoljniju poziciju u žrijebu za Eurobasket 2022.

Telemach postao generalni sponzor Košarkaškog saveza BiH

Kompanija Telemach i Košarkaški savez BiH potpisali su ugovor o sponzorstvu košarkaške reprezentacije BiH, također Telemach je bio sponzor juniorske reprezentacije koja je 2015. godine bila prvak Evrope. Potpisivanjem ugovora, kompanija Telemach sa najboljom sportskom ponudom tv sadržaja u BiH, nastavlja podržavati razvoj sporta u BiH.

Telemach posebno želi da doprinose razvoju sporta kroz animiranje mladih ljudi da se bave sportskim aktivnostima jer savremeni način života i navike modernog doba ne ostavljaju im dosta prostora za bavljenje sportom. Zbog toga je naše partnerstvo sa Košarkaškim savezom prava ideja jer ćemo kroz sponzorstvo zajedno graditi našu sportsku budućnost i pomagati mlade snage košarke koji će sutra braniti boje BiH i sve nas učiniti ponosnim.

“Telemach je dokazani prijatelj sporta o čemu svjedoče slični ugovori koje imaju sa brojnim sportskim kolektivima, a izdvojio bih onaj koji imaju sa košarkaškom selekcijom Slovenije, aktuelnim evropskim prvakom. To je njihovo zajedničko partnerstvo, a naša je čast i zadovoljstvo što imamo jednu ovakvu kompaniju uz nas. Čast nam je što možemo ići dalje s njima”, – istakao je predsjednik KSBiH.