Izvršni komitet UEFA-e je na današnjoj videokonferenciji donio nekoliko odluka koje se odnose na organizaciju, format, kalendar i domaćinstvo za različita UEFA klupska i reprezentativna takmičenja.

Tako će se mečevi baraža za Euro igrati 8. oktobra i 12. novembra. Prije toga reprezentacija BiH će odigrati utakmice u okviru Lige nacija, gdje će odmjeriti snage sa Italijom, Poljskom i Holandijom.  (Termini Lige nacija 3. - 5. septembar i 6. - 8. septembar, 10/11. i 13./14. oktobar, 14./15. - 17./18. novembar).

Selektor Duško Bjaveć kaže da se moramo prilagoditi ovom kalendaru jer je on zvaničan i posebno naglašava:

„Moramo prihvatiti to što je ponuđeno. Mi smo jasno rekli šta je naš cilj i još jednom ću ponoviti da je to odlazak na EURO. Važno nam je da naši reprezentativci igraju u svojim klubovima i da dođu spremni na okupljanje. Nastavićemo kao i do sada da održavamo komunikaciju sa igračima te da dijelimo razmišljanja i zadatke. S obzirom na to da su dueli u Ligi nacija zakazani ranije, gostujemo u Italiji a onda kod kuće igramo sa Poljskom, imaćemo priliku već da neke stvari probamo prije utakmice sa Sjevernom Irskom. U svakom slučaju moramo se dobro pripremiti, biće teško, ali nema odustajanja od onoga što smo zacrtali. Važno je samo da se stabilizuje ova situacija sa koronom i da se počne normalno trenirati i igrati.“

EURO 2020 biće odigran u predviđenim gradovima između 11. juna i 11. jula 2021. godine.

Evropsko prvenstvo za igrače do 21 godine biće odigrano u novom formatu, po završetku kvalifikacija u novembru ove godine. U martu 2021. godine u Mađarskoj i Sloveniji slijedi grupna faza sa 16 učesnika a zatim „Final eight“ od 31. maja do 6. juna.

Kad je riječ o Ligi prvaka, završiće se kao "final eight" od 12. do 23. avgusta na dva stadiona u Lisabonu, dok će se preostali susreti osmine finala igrati 7. i 8. avgusta. Finale je na rasporedu 23. avgusta na stadionu Estadio da Luz.

Završnica Evropa lige će se igrati u Njemačkoj između 10. i 21. avgusta u Kölnu, Duisburgu, Düsseldorfu i Gelsenkirchenu, a osmina finala biće se igrati 5. i 6. avgusta.

Evropski superkup biće odigran 24. septembra u Budimpešti.

Završnica Lige prvaka za žene održaće se u Bilbau i San Sebastianu od 21. do 30. avgusta, a završnica UEFA omladinske lige u Nyonu od 18. do 25.avgusta. 

Kvalifikacije za Ligu prvaka (8. avgust - 30. septembar) i Evropsku ligu (20. avgust - 1. oktobar) igraće se kroz jednu, umjesto kroz dvije utakmice - osim u posljednjem kolu- play-offu Lige prvaka. Takmičenja po grupama počinju 20. i 21. oktobra za Ligu prvaka, odnosno 22. oktobra za Evropa ligu.

https://www.nfsbih.ba/