Dana 16.06.2020. godine je održana redovna 39. sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine.

Izvršni odbor NS FBiH je između ostalog donio odluku da se prihvata zatečeno stanje do prekida takmičenja uzrokovanim virusom COVID-19  u svim takmičenjima u organizaciji Nogometnog saveza Federacije BiH.

S tim u vezi, prvakom Prve lige Federacije BiH za takmičarsku sezonu 2019/2020 proglašen je FK Olimpik Sarajevo, koji je ostvario plasman u BH Telecom Premijer ligu BiH. 

Također, proglašeni su prvaci Druge lige Federacije BiH i to: NK Vis Simm Bau Kosova - prvak Druge lige FBiH grupa Centar, FK Seona - prvak Druge lige FBiH grupa Sjever, FK Rudar Han Bila - prvak Druge lige FBiH grupa Zapad i HŠK Posušje - prvak Druge lige FBiH grupa Jug.

Izvršni odbor NS FBiH je konstatirao kako klubovi NK Vis Simm Bau i HŠK Posušje ispunjavaju uvjete iz Propozicija takmičenja Druge lige FBiH za plasman u Prvu ligu Federacije BiH te će se od naredne takmičarske sezone takmičiti u Prvoj ligi FBiH. 

Doigravanje za prvaka Prve futsal lige FBiH, Prve ženske lige FBiH kao i Omladinske lige BiH će biti odigrano neposredno prije početka naredne takmičarske sezone.

Takmičarska sezona 2020/2021 Prve i Druge lige Federacije Bosne i Hercegovine počinje 08.08.2020. godine.

Pored toga, Izvršni odbor NS Federacije BiH je usvojio odluku da će se Pravilnik o licenciranju klubova u potpunosti primjenjivati od takmičarske sezone 2021/2022.