Održana je  5. redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija. Predložen je dnevni red od devet tačaka.

Predložene su i dopune dnevnog reda, a posebnu pažnju javnosti izazvala je predložena odluka o izmjenama Odluke o utvrđivanju naknade vijećnicima, kojom se traži da se dosadašnja naknada vijećnicima sa 350 KM povećava na 650 KM, a dnevnica sa 50 na 100 KM.

Do sada je paušal vijećnicima u Općinskom vijeću bio 350 KM, ovom Odlukom će paušal biti 650 KM plus dnevnica za prisustvo na sjednici 100 KM. Odluka usvojena sa 20 glasova ZA.

Odluka je usvojena bez veće rasprave.Na ovu tačku dnevnog reda govorili su Mujo Mujkić i Admir Karić koji su bili protiv ove Odluke. Protiv je bio i Hasad Imamović. Suzdržanih nije bilo.

Grupa građana općine Kalesija organizirala je mirne proteste povodom Odulke Općinskog vijeća Kalesija o povećanju paušala općinskim vijećnicima. Kako su kazali, na ovaj način žele iskazati nezadovoljstvo, jer smatraju da Odluka nije u interesu građana općine Kalesija, koji doprinose punjenju općinskog budžeta, koji iznosi 10 miliona KM.

Organizator protesta Sadik Osmanović najavio je još jedne proteste u septembru, kada će se organizirati naredna sjednica Općinskog vijeća.

- Penzioner koji ima penziju od 300 KM, uzima hljeb na veresiju. Smiješno je govoriti da je u Kalesiji neko zadovoljan. Zamislite koliko novca ode na plate i paušale. Paušale treba ukinuti u svim kantonima i općinama i moglo bi se napraviti šta hoće. Jučer smo imali Lanu Pudar, sramota je da djevojčica od 16 godina prezentuje državu i da je jedina svijetla tačka, a nema nikakvu podršku od političara koji imaju enormne plate - rekao je Osmanović.

Kalesijski.ba