Zemljište je jedan od najvažnijih faktora razvoja grada, pod uslovom da se njime pravilno upravlja. Dobro upravljanje podrazumijeva ekspertno znanje i neprekidni rad velikog tima. 

Tim povodom SRD Bugojno, zajedno sa prijateljima, otvorili su mogućnost gradnje i uređenja jezera Zanesovići i njegove obale za sve ljubitelje prirode, ribolova i dobre energije. Uređenje obale jezera Zanesovići i izgradnja novih sadržaja, šadrvana, mogli bi da privuku još turista na Jezero. Potencijali koji bi zadržali turiste u ovoj Opštini stvorili bi veće mogućnosti za ribolov, kao i okolna mjesta sa kojih se pruža pogled na Jezero i prirodu koja ga okružuje.

SRD Bugojno, zajedno sa prijateljima, u proteklom periodu su uradili veliki korak: napravljena je rasvjeta, dovedena voda za piće i tuširanje, postavljena su tri šadrvana, te je uređena obala na glavnom kupalištu. Uskoro najavljuju poribljavanje jezera i izgradnju platformi za pecanje.

Ono što je predviđeno da se uradi u narednom periodu bit će projekat koji ima za cilj privući sve zaljubljenike u ribolov ali ujedno i stvoriti buduće mjesto za razvoj turizma.

Idejni projekat zamišljen je na način da stvori sigurnije uslove onima koji budu u posjeti ovom jezeru, samoodrživost Jezera, odvojena mjesta za kupanje, te procvat ribolovnog turizma.

Idejnim rješenjem naglasit će se uređenje kupališta i jezera kao i oživljavanje obale. Smatra se da se minimalnim ulaganjem na području jezera može aktivirati turizam tokom čitave godine. Povećanje posjećenosti jezera Zanesovići doprinijelo bi razvoju i drugih potencijala, jer aktiviranjem ovakvog potencijala unaprjeđujemo i druge.

 

gvu.ba