Grupa volontera, članova i onih koji nisu članovi, ljubitelji  prirode organizovali  su  akciju čišćenja ribolovne kuće i obale jezera. Da je akcija bila prijeko potrebna potvrđuje činjenica što je prikupljeno  na desetine vreća otpada i raznog drugog materijala, a ribolovna kuća je očišćena u skladu sa mogućnostima.

Nakon uspješno završene akcije  učesnici poručuju molbu  kamperima, ribolovcima i svima koji posjećuju jezero šadrvane i ribarsku kuću, što je svima dato na raspolaganje, da uredno odlažu otpad,da vode računa o tome gdje ostavljaju smeće nakon boravka u prirodi, kako bi očuvali ljepote jezera i okoline.

U suprotnom, zbog nepoštivanja osnovnih ljudskih i moralnih načela mjere će biti pooštrene. Cilj je razviti svijest građana o potrebi očuvanja kvaliteta vode, te podsjetiti građane na važnost pravilnog odlaganja smeća i čuvanja okoliša. Nesavjesno i neodgovorno ponašanje svakog pojedinca te velikih kompanija doveli su do globalnog zatopljenja i ostalih problema s kojima će se morati suočavati i generacije koje dolaze iza nas. Vrijeme je da se osvrnete oko sebe i razmislite što ste Vi do sada kao pojedinac napravili da bi pomogli očuvanju okoliša. Svijesnost problema prvi je korak!