Na području Srednjobosanskog kantona zbog neutvrđenih granica lovišta godinama je zabranjen lov. Iako je Odluka o formiranju nekoliko puta bila na dnevnom redu kantonalne Vlade, o njoj se nije raspravljalo kažu, čeka se političko usaglašavanje. 

Ove godine kišno vrijeme koje nas već dugo prati pogodno je divljim svinjama da se spuštaju u naseljena područja u potrazi za hranom međutm poljoprivrednici nemaju kome da se obrate za taj problem. Prema riječima ugroženih poljoprivrednika na meti ovih životinja trenutno su u najvećoj mjeri krompir, čiji su se plodovi odmetnuli te kukuruz koji se nalazi u fazi rasta. Mnogi poljoprivrednici prinuđeni su da presijavaju kukuruz  jer su svinje opustošile njihove parcele, gdje su uložili mnogo truda i novca. Većina nema sredstava da ogradi njive, a neke i nisu u njihovom vlasništu nego su ih uzeli u zakup. Poljoprivrednici kažu kako su divlje svinje najaktivnije u noćnim satima, kada se iz obližnjih šuma spuštaju u neposrednu blizinu sela. Dodaju kako do sada nisu pomogla zastrašivanja, jer svinje ne pokazuju nikakav strah.

Pored divljih svinja sa kojima se poljoprivrednici „bore“ svake godine, mještani sela Grnica navode da su posljednjih dana vidjeli i medvjeda koji  se  također kao neželjeni gost približio kućama, te mještani sela Grnica nisu slobodni u večernjim satima hodati pješice.

Poljoprivrednici na ovim prostorima, skoro svake godine imaju ovakve probleme, a dobri poznavaoci svijeta životinja ističu kako zbog sve praznijih sela, divlje svinje  i medvjedi bez straha dolaze iz viših predjela u nizinu i blizinu  naseljenih mjesta i nanose štetu na poljoprivrednim kulturama.

I dok se čeka političko usaglašavanje odluke o granicama lovišta koja je četiri puta bila pred ministrima, dotle lovci kojima je ulazak u šume ograničen  upozoravaju na orgomne štete uzrokovane prije svega nekontrolisanom sječom šume, čime se uništavaju i staništa divljači.

Za sve naknade štete od napada divljih životinja, oštećeni se trebaju obratiti Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK ili nadležnoj Inspekciji.