Jezero Zanesovići smješteno je u istoimenom selu na području općine Bugojno. Od grada udaljeno je oko 10 kilometara na relaciji Bugojno-Gornji Vakuf-Uskoplje, a do samog jezera vodi asfaltna putna infrastruktura. Nastalo je na mjestu bivšeg površinskog kopa uglja. Jezerom gospodari SRD “Bugojno” koje je osnovano 1946. godine.

Konstantnim radom i zalaganjem članova SRD “Bugojno” i prijatelja udruženja ovo jezero postaje sve atraktivnije i privlačnije za ribolovce, ali i za druge goste koji jezero posjećuju u ljetnom period gdje pronalaze mir i osvježenje u toplim ljetnim danima.  Obale jezera su osvijetljene rasvjetom, a također tu se nalazi ribolovačka kuća koja je dostupna za korištenje svim ljudima dobre volje. Pored tog konstantno se radi na daljem uređenju obale kako bi posjetioci imali što bolje uslove prilikom boravka na jezeru.

Zbog bogatog i raznovrsnog ribljeg fonda najmnogobrojniji gosti su ribolovci koji dolaze iz raznih gradova i tu pišu svoje pozitivne ribolovne priče. Od ribljih vrsta u jezeru su zastupljene: šaran, amur, babuška, linjak, klen, smuđ, som i pastrmka. Iz godine u godinu riblji fond je sve bogatiji što pokazuju upecani kapitalni primjerci riba koji ribolovce tjeraju da posjete jezero ponovo. Ribolov se obavlja u skladu sa Zakonom o slatkovodnom ribarstvu, gdje su propisane mjere o količini ulovljene ribe, minimalnim dimenzijama ribe i cijeni ribolovne dozvole.

Na jezeru se već tradicionalno održavaju općinska takmičenja udicom na plovak, a u nekoliko navrata bilo je domaćin i kantonalnog takmičenja.