U ponedjeljak u Kristalnoj sali Općine održana je 4. redovna sjednica Općinskog vijeća Bugojno. Na sjednici vijećnici su razmatrali samo jednu tačku dnevnog reda, sjednica je trajala više od sat vremena.

Općinsko vijeće Bugojna usvojilo je prijedlog Odluke o dodjeli najvećih općinskih priznanja, koja će biti uručena 20. maja, na svečanoj sjednici povodom Dana općine. Na prijedlogu OO SDA Bugojno Općinsko vijeće Bugojno prihvatilo je prijedlog da priznanje „Plaketa općine Bugojno“ bude dodijeljena iz reda pravnih lica Veterinarskoj stanici d.o.o. Bugojno za doprinos razvoju općine Bugojno u zaštiti životinja, sigurnosti građana, privrednom i humanitarnom radu, iz reda fizičkih lica Šidi Kalbić za doprinos razvoju općine Bugojno u humanitarnom radu i očuvanju tradicije i Muhamedu Kaduniću za doprinos razvoju općine Bugojno u privrednom, sportskom i humanitarnom radu. Muhamed Kadunić, uspješni privrednik općine Bugojno, plaketa se dodjeljuje za rad u vremenu pandemije gdje je pokazao poseban lokalni patriotizam stavljajući se na raspolaganje lokalnoj zajednici gdje je osigurao da općine Bugojno oboljelima od COVID-19 obezbijedi potpuno snabdijevanje kisikom.

Ove godine, u jeku pandemije COVID-19, po dva puta na dan dostavljaju su zalihe kisika, i radnim i neradnim danima da pacijenti ne bi trpjeli. Zajedno sa zdravstvenim radnicima ulazili su u odjel COVID ambulante da bi podesili kisik za potrebe pacijenata. Drugi dobitnik priznanja Šida Kalbić, svojim dugogodišnjim humanitarnim radom učinila mnogo za stanovnike općine Bugojno. Nebrojen je broj osoba iz Bugojna, ali i cijele Bosne i Hercegovine kojima je omogućeno liječenje akcijama koje je predvodila Šida Kalbić. OO SDA Bugojno smatra da je Udruženje žena Đerđef sa predsjednicom, Šidom Kalbić svojim humanitarnim radom doprinijelo liječenju većeg broja stanovnika Bugojna, ali i Bosne i Hercegovine.

Pored navedenog, Udruženje čuva i baštini tradiciju naše Domovine. Dobitnik priznanja iz reda pravnih lica „Plaketa općine Bugojno“ je Veterinarska stanica Bugojno. Formiranjem i egzistiranje azila za pse na području općine Veterinarska stanica je ovaj grad učinila rijetkim izuzetkom u Bosni i Hercegovini rješavajući problem pasa lutalica na najhumaniji način. Pored toga, svojim entuzijazmom održavaju ovaj azil i rješavaju problem pasa lutalica na zadovoljstvo građana Bugojna i građana susjednih općina Donji Vakuf i Gornji Vakuf-Uskoplje.