Odavno je već svima poznato kako psi, ne samo na našem području nego i  šire završe, tragično  što zbog bolesti  tako i zbog neodgovornosti građana.

Pas o kojem pišemo  također je bio napušten, isprepadan, pun buha i glista, kako obično i budu kada ih pronađemo, i većina okreću glavu od ovih životinja koje su najmanje krive što su u takvom stanju, jer je potrebno brinuti o njima. Ova „šapica“ je te zime, kada je pronađena, bila bolesna sa jako lošim imunitetom, te je spavala u veterinarskoj stanici B-H Vet Gornji Vakuf-Uskoplje, gdje se i liječila, zahvaljujući doktorici Ayli Nikšić, dr.vet.med. Enveru Guriću kao i direktoru dr.vet.med. Dijaminu Hadžiahmetoviću. Nakon određenog vremena, kada se oporavila uz pomoć ovih divnih ljudi, našla je svoj dom u Danskoj, i nećete vjerovati, pokazala je na testu vrhunsku inteligenciju. Naša „šapica“ u Danskoj živi već tri godine ima mirnu narav, i osim svoje inteligencije, ovaj pas Aya pomaže u programu rehabilitacije i socijalizacije djece sa poteškoćama u razvoju.

Ovim putem poručujemo svima, naručito našim građanima, da pripaze na to kako se ophode prema životinjama, ponekad je dovoljno samo malo nježnosti, a psi će to itekako da vam vrate i više nego duplo, ako niste u stanju imati psa brinuti o njemu, ako  se bojite ili ipak nekim „nepoznatim“ razlogom ne volite ove ljubimce, onda ih bar nemojte ni mrziti ili povrjediti. Sve „šapice“ zaslužuju da budu voljene isto kao i sva druga bića.