Svakog 4. aprila  obilježava se Svjetski dan napuštenih životinja. Psima i mačkama bez doma, dan kao i svi drugi, a svijetu prilika da barem jedan dan u godini svu svoju pozornost usmjere na više od 600.000.000 napuštenih životinja na svijetu.

Psi i mačke pripitomljavani su prije nekoliko hiljada godina i mjesto im je uz čovjeka. Oni trebaju dom i brigu, no veliki broj pasa i mačaka na svijetu nemaju nikakvu pomoć. Ako se pitate kakav život vode na ulici, odgovor je vrlo jednostavan: jadan, beznadan i siromašan.

Životinje nisu predmeti, nego svjesna živa bića i članovi obitelji. Psi prema novijim istraživanjima mogu odlučiti umrijeti kada proživljavaju tešku depresiju nakon što ih je vlasnik ostavio. Također, ogroman broj napuštenih pasa i mačaka na ulicama izloženo je različitim patnjama, gladi, žeđi i bolestima, a nerijetko završavaju i pod  automobilima.

Danas je dan za dodatno suosjećanje, brigu i pomoć onima koji su u nevolji, ovim putem želimo, ako ništa, onda probuditi svijest da pazite i pomognete životinjama koliko možete kada su u nevolji i kada imate mogućnost.