Pandemija korona virusa je još uvijek prisutna, život se nastavlja i zadnjih mjesec dana korak po korak se vraća u normalu. Životne navike kod mnogih  su promjenjene kao i  aktivnosti koje su usporene neke čak i zaustavljene.
Međutim, Prihvatilište za pse  je dom koji čeka svoje „šape“ i pored pandemije, iako se svi nadamo da će stanje uskoro biti proglašeno završenim. Veliki problem pasa lutalica kako na ulicama Bugojna tako Gornjeg Vakufa – Uskoplja  i Donjeg Vakufa još uvijek nije rješen iako se građani i nadležne institucije svakodnevno pozivaju na saradnju da pomognu oko problema zbrinjavanja pasa na našim ulicama ali i sprječavanja dovoza iz drugih gradova naručito Travnika.
Bitno je spomenuti da je azil i za vrijeme korona virusa bio „aktivan“ te da su zaposlenici Veterinarske stanice Bugojno pse vodili na hiruršku obradu te ih  smjestili na sigurno u Prihvatilište za pse, gdje im je omogućeno sve što je potrebno. Nadamo se da će pandemija uskoro završiti  te će na taj način naše „šape“ naći svoj dom i van Bosne i Hercegovine jer su mnogi zainteresovani za udomljavanje pasa ali sada ne postoji mogućnost za realizaciju osim naših građana koji žele da udome jednog od najvjernijih prijatelja.  Po procjenama predsjednika Skupštine  Veterinarske stanice Sanela Alagića  blizu 50 – 60 pasa svoj sretni dom će naći van zemlje Bosne i Hercegovine, te se na taj način otvara kapacitet za nove pse lutalice u našem azilu.
Kako je izjavio predsjednik Skupštine Veterinarske stanice  Sanel Alagić načelnici općina Gornji Vakuf – Uskoplje i Donji Vakuf  poštuju dogovor za funkcionisanje azila. Osim toga najavljuje i ponovnu akciju grada Bugojna i Donjeg Vakufa i tim putem poziva volontere i sve koji žele da se pridruže kako bi se naše „šape“ smjestile što prije na mjesto gdje su sigurniji a to je svakako Prihvatilište za pse.
U nadi da će svi psi naći svoj dom ili bar svoje mjesto u Prihvatilištu  apelujemo još jednom na nadležne kao i na građane da se učine sve potrebne mjere kako bi se zaustavio dovoz pasa lutalica iz drugih gradova i okolnih mjesta.  Na taj način možemo rješiti problem pasa lutalica „očistiti“ naše ulice i biti zadovoljni onim što smo uradili  a sve sa  jednim  zajedničkim  ciljem -  psi zaslužuju svoj dom, hranu i piće baš kao i ljudi.