Grupa "Borba za život" objavila je mapu kretanja na današnjem protestu. U Sarajevu danas od 11:15 sati grupa građana i aktivista organizira proteste protiv bh. političara koje smatraju odgovornim za kašnjenje u nabavci vakcina protiv koronavirusa.

Satnica i ruta:

11:15 – 11:45 Označavanje automobila, plato ispred Željezničke stanice
Početak protestne putanje za automobile od raskrsnice ulica Zmaja od Bosne – Hamdije Čemerlića
do raskrsnice ulica Zmaja od Bosne-Vrbanja
11:55 – Okupljanje pješaka ispred Zemaljskog muzeja
12:05 – 12:35 Protesti ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine
12:35 – 13:00 Protesna šetnja/vožnja prema Vladi Federacije BiH od raskrsnice Zmaja od Bosne – Fra Anđela Zvizdovića
do raskrsnice ulica Zmaja od Bosne-Hamdije Čemerlića, a zatim i ulicom Hamdije Čemerlića do raskrsnice sa ulicom Put života
13:00 – 13:30 Protesti ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine

Grupa je objavila i osnovna pravila i smjernice kako se ponašati tokom protesta, a prenosimo ih u nastavku.

Pravila protesta “Ostavke i vakcine” su prilagođena epidemiološkoj situaciji u BiH prema COVID-19. Stoga, ako se uključujete u protest, poručili su iz ove grupe, trebate znati slijedeće:

1. Sa sobom nosite: osmijeh, pištaljku, udobnu obuću i lijepo vaspitanje.

2. Maska koja prekriva usta i nos OBAVEZNA je na javnom mjestu.

3. Za pješake: okupljanje je planirano u grupama do 20 ljudi (zadržavajući udaljenost unutar jedne grupe 1.5 m, dok je udaljenost između grupa cca 5 metara)

4. Za vozila: sva vozila moraju biti obilježena od strane redara. Kada vozilima jednom uđete u zonu osiguranu za proteste (kod Ekonomske škole) ZABRANJEN je izlazak iz vozila do završetka protesta (kod Vlade Federacije BiH).

5. Tokom protesta vozila se kreću za pješacima na udaljenosti koju kontrolišu redari.

6. Transparenti i natpisi su dozvoljeni, osim ukoliko su promotivno-stranački i sadrže poruke političkih stranaka.

7. Svaki verbalni ili neverbalni incident, posebno i najmanju naznaku eskalacije, ODMAH prijavite prvom policajcu. Provokatorima, ni u kom slučaju, ne odgovarajte. Policija MUP KS je tu radi svih nas. Legitimna je i sposobna da riješi svaki oblik neprimjerenog ili nasilnog ponašanja tokom mirnih protesta.

8. Držite dovoljno udaljenosti da ne ometate policijske aktivnosti.

9. Mirni protest “Ostavke i vakcine” daju prioritet sigurnosti svima nama koji smo uključeni, onima koji to nisu, uključujući i naše sugrađane i sugrađanke koji se možda ne slažu sa stavovima koje zastupamo.

10. Svi učesnici mirnih protesta “Ostavke i vakcine” će omogućiti nesmetan rad Vijeću ministara BiH, kao i Vladi Federacije BiH tj. svima zaposlenim ali i drugim licima da se slobodno kreću (prolaz pločnikom, ulaz i izlaz iz zgrada…).

11. Svi učesnici mirnih protesta “Ostavke i vakcine” poštuju državnu imovinu i imovinu drugih.

12. Ne bacajte smeće okolo. Ovo je naš Grad. Ukoliko ste sa sobom ponijeli flašicu vode ili soka, ne ostavljajte ih za sobom, na ulici, već ih ubacite u kantu za smeće.

Protest “Ostavke i vakcine” je od značaja za dostizanje socijalne pravde. Ovo je #borbazaživot kroz mirni protest građanki i građana Bosne i Hercegovine.

fokus .ba