Značaj pilot popisa je što će nakon njegove realizacije i analize dobijenih rezultata biti moguće pristupiti finalizaciji metodologije i osiguranju svih ostalih preduslova za realizaciju punog popisa poljoprivrede

U posljednjem, četvrtom kvartalu ove godine planirano je provođenje pilot popisa poljoprivrede u Bosni i Hercegovini. Cilj je popisati što više stanovništva koje se bavi poljoprivrednom proizvodnjom kako bi bili obuhvaćeni poticajima. Na osnovu toga bi nadležni trebali kreirati buduće strategije iz ove privredne grane.

Popis će istovremeno obaviti sve tri statističke institucije u BiH, odnosno državna agencija i dva entitetska zavoda, što je uvršteno u njihove godišnje planove za 2022., a metodologija je zajednički utvrđena. 

Značaj pilot popisa je u tome što će nakon njegove realizacije i analize dobijenih rezultata biti moguće pristupiti finalizaciji metodologije, okvira za popis, budžeta, organizacije rada na terenu i osiguranju svih ostalih preduslova za realizaciju punog popisa poljoprivrede.

Posljednji popis urađen 1960. 

Na osnovu popisa stanovništva iz 2013. i podataka o korisnicima sredstava poticaja za poljoprivrednu proizvodnju procjena je da će popisom poljoprivrede u Bosni i Hercegovini biti obuhvaćeno oko 680.000 domaćinstava – navodi se u saopćenju Agencije za statistiku BiH.

Podsjeća se da je zadnji sveobuhvatni popis poljoprivrede u BiH proveden 1960. godine i od tada se rade procjene.

"Statističke institucije kontinuirano rade na pripremi metodologije popisa poljoprivrede i upitnika s ciljem da sve bude spremno za provođenje pilot popisa poljoprivrede krajem ove godine", rekla je direktorica Agencije za statistiku BiH Vesna Ćužić.

Kvalitetni podaci

Popisom poljoprivrede će se osigurati kvalitetni podaci za analize stanja i potencijala, kao i planiranja razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Agencija za statistiku BiH je prošle godine, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, sačinila zajedničku, usaglašenu Informaciju o potrebi pripreme, provođenja i diseminacije rezultata Popisa poljoprivrede u BiH 2021-2024. Također, utvrđen je i prijedlog odluke o formiranju interresorne radne grupe za pripremu akcionog plana za pripremu, provođenje i diseminaciju ovog popisa.

Nakon svih povratnih informacija, odnosno mišljenja relevantnih institucija, državna agencija je finalnu Informaciju i prateće dokumente dostavila Vijeću ministara BiH,  navodi se u saopćenju.

 

Izvor: agroklub.ba Selma Mujić